moresai » 16 июл 2010, 15:07
Выложу в этой теме, так как тут было затронуто:
«Високий Замок 15-2107.2010, №130
Куля у спину – бездомному псу…
Сюзанна БОБКОВА
Мешканці вулиці Промислової б’ють на сполох. Собаки, за якими вони доглядають, безслідно зникають, або їх убивають
До редакції зателефонувала схвильована мешканка вулиці Промислової Наталія Стрелецька. Жінка знайшла неподалік свого будинку двох мертвих собак. У трупі однієї з них було видно слід від кулі… Це безпритульні собаки, але мешканці цього мікрорайону за ними доглядали. Собаки були стерилізовані і мали паспорт (його зробили в ЛКП “Лев”)…
Пані Наталія стверджує, що у Львові не вперше вбивають бездомних собак (у них стріляють, їх отруюють, на них нацьковують бійцівських псів). “Напевно, безпритульну тварину легше вбити, а кошти, виділені на стерилізацію, покласти до кишені, – каже пані Наталія. – Спочатку у нас пропала одна собака (усього їх було десять, дві маленькі). Її слідів ми так і не знайшли. Ще один пес заліз до схованки, і звідти вже не виліз. Іншого ми знайшли біля смітників – він був весь у хробаках, але ще живий… Ми викликали ветеринара, і той сказав: “Він довго не протягне. Що з ним сталося, невідомо”.
“У ніч з 6 на 7 липня, десь о пів на п’яту ранку, почула страшенний гавкіт під вікнами, – продовжує Наталія Стрелецька. – Вранці знайшла на подвір’ї два трупи... Це були Ліза і Чернушка… “В однієї собаки був від вуха до шиї заслинений слід.
В іншої – слід від кулі. На спині була тоненька рана, але глибока – з неї йшла кров…». Хто убив цих собак, невідомо. Можливо, якийсь схиблений господар нацькував свого пса на одну з цих бідолах, а іншу просто застрелив… Мертві собаки два дні лежали на цьому місці, доки мешканці їх не поховали.
Жінка каже, до притулку у Брюховичах дзвонили люди і казали, що на вул. Топольній відстрілюють бездомних псів. А на Сихові - влаштовують бійцівські бої… Повідомляли, що по Львову їздить синій бус з електрошоком і полює за бродяжками (його жителі бачили біля магазину «Бомба», на пр. Чорновола). Людям сказали, що везуть бездомних собак до притулку у Брюховичах. Але ніякої синьої машини з притулку не виїжджало… «Якось один чоловік, який побачив, як моя мама годує собак, каже: «Я на «Галицькому перехресті» знайшов сімнадцять трупів собак»… Минулого року у редакцію дзвонили продавці з «Галицького перехрестя». Просили втрутитися, бо на ринку збираються відстрілювати чотирилапих. Коли я востаннє була в ЛКП «Лев», директор підприємства Олександр Стаєнний запевнив, що електрошоку ніхто не застосовує. Хворих собак усипляють за допомогою медикаментів…
«Після того, як на Промисловій побувала пані Павлюк (Наталія Павлюк – директор департаменту житлового господарства ЛМР. – Авт.), у нас пропало п’ять собак, - каже Наталія Стрелецька. – Вона сказала, щось багато собак бігає по Промисловій»…
Днями я йшла парком ім. І. Франка. Там гуляють багато батьків з дитячими візочками… А біля них бігають величезні собаки, яких господарі відпускають без повідків… Це жахіття! «Якось на мого собаку напав бійцівський пес - схопив його за шию, - розповідає пані Наталя. – Господар заявив: «Я нічого не можу зробити. Він п’ять хвилин подушить і відпустить. У нього щелепа заклинила». Через п’ять хвилин мій пес був би уже мертвий… Ми почали відтягувати собак з двох сторін. Якби міліція штрафувала господарів, які відпускають таких собак без повідка і намордника, такого б не було. За кордоном, якщо господар порушує правила, поліцейський може застрелити його пса».
«Може, владі час замислитися над створенням притулків для бездомних тварин і про стерилізацію (як про цивілізований метод зменшення чисельності безпритульних тварин) не на папері, а в реальності?» - зауважила Наталя Стрелецька.
Тема бездомних псів набуває особливої активності у контексті підготовки України до Євро-2012. Нагадаємо, нещодавно екс-президент України Леонід Кравчук написав листа до Януковича з проханням припинити знищувати безпритульних собак. Кравчук зауважив, у Лисичанську собак і котів спалюють живцем у саморобному пересувному пристрої власного виробництва…
P.S. Директор департаменту житлового господарства ЛМР Наталія Павлюк повідомила, що наразі не готова розмовляти на тему безпритульних тварин. Немає усіх даних…
Коментар для «Леополіса»
Олександр СТАЄННИЙ, директор ЛКП «Лев»
- Я знаю про вбивство двох псів на вул. Промисловій. Мої ветеринари виходили на місце. Думаю, це люди вчинили самосуд над тваринами. До нас зверталися мешканці, які скаржилися, що в їхньому районі розвелося багато бездомних псів. Ми цих собак відловили. Але у цьому районі є активістка – пані Наталя. Вона приходила до нас кілька місяців тому, сказала, що зникли собаки, яких вона годувала, написала заяву, що це її собаки. Тоді ми псів їй повернули з паспортами. Мешканці, яким ці бездомні собаки заважають, побачили, що звернення в ЛКП «Лев» нічого не дають… Випадки самосуду над тваринами – не рідкість.
- Чи тисне на вас міська рада, аби ви прибрали собак з вулиць?
- Звернення «з гори» є… Коли я прийшов на цю посаду, єдиним способом вирішення цієї проблеми, була евтаназія. Мені це чуже… Я проти цього. В адміністрації міської ради є розуміння, що тварини не повинні бути бездумно знищені.
- Кажуть, по Львову їздить синій бус з електрошоком?
- В ЛКП «Лев» є білий напіввантажний автомобіль «Газель». Але чув розмови, що у місті працює група людей, які займаються відловом бездомних собак. Це незаконно…
- Як можна вплинути на цих жорстоких людей, які вбивають тварин?
- Є громадські організації, які займаються захистом тварин від жорстокого поводження… Мають цим питанням займатися правоохоронні органи. Для цього мешканці мають написати відповідну заяву. Вони, як правило, не хочуть цього робити. Проводити розслідування має і ветеринарний відділ ЛМР. Контролювати і не допускати таких неприємних випадків.»
8093 453 10 35 Марина
Милосердие – это сострадание. Это бескорыстная искренняя помощь нуждающимся.